schema programma
impressie esplanade
impressie weerwater
schema plattegrond
impressie bomenplein
gevel weerwater
gevel esplanade
doorsnede
nacht impressie
 


delen:
facebook
twitter
linkedin

horeca paviljoen almere

indiening tender in samenwerking met Sjoerd Schuit onder Studio Wij en Andrť van Bekkum van Van Bekkum projecten


De tender uitgeschreven door de gemeente Almere vroeg om een onderscheidend horeca paviljoen in het stadshart van Almere.

De zoeklocatie van het paviljoen ligt direct aan het Weerwater aan de Esplanade grenzend aan het ziekenhuis, in de watertuin.
Ons uitgangspunt voor de opgave is de vraag beantwoorden: wat ontbreekt er en wat past van nature op de plek?

De rust van de omsloten watertuin wordt versterkt door de net wat afgelegen ligging en het fantastische uitzicht op het weerwater.
Een baken van rust in de hectiek van het winkelgebied, geven en delen in plaats van hebben, hebben, hebben. Een plek om af te spreken in informele vriendschappelijke sfeer. Om diepgang te krijgen. Om alleen te zijn en even alles te vergeten. Om na te denken. Een oplaadpunt.

De locatie vraagt om een zorgvuldige subtiele inpassing in de stedenbouwkundige situatie. Als uitgangspunt nemen we de muur om de watertuin en de bestaande zichtlijnen. De tuin en de bomen blijven zoveel mogelijk intact. Met schijven refererend aan de tuinmuur maken we een compositie zoals Serra dat kan doen: beslotenheid door richting, hoogte en afscherming.
De schijven markeren de ingang en zijn tegelijk de kapel; ze sturen de bestaande zichtlijn door het ontwerp met aan de stadzijde de kapel en aan de waterzijde de horeca, gericht op het uitzicht. Een zichtlijn en aankomst, een voorportaal op de manier van Petra, zij het wat minder dramatisch ;-).

De kapel richt zich op de watertuin. Eťn zijde is open zodat zicht blijft op de bestaande tuin om het serene karakter te versterken. Binnen de kapel heerst de stilte, een plek om na te denken, alleen te zijn, zin te geven.

De doorgang van het plein naar de watertuin geeft toegang tot het horeca paviljoen. Je daalt af naar het niveau van het water langs de bestaande tuinmuur. Vanaf de waterzijde overzie je het paviljoen en zoek je je plek.

Een heldere vormentaal van schijven en een daarop geŽnte draagstructuur geeft rust en creŽert iets bijzonders, daar aan het water. Door de vormen en de hoogtes valt het ook op als je op de A6 rijdt met 120 km/h.
Al met al een opvallende en toch terughoudende verschijning. Qua schaal en maat eenheid vormend met de tuin en daar ook tegen afsteken om te passen bij de andere wanden van het plein.

Het waard om het plein over te steken en een kijkje te nemen.