het dak erop, pannenbier!
gevels begane grond gestort
gevels begane grond
wand stempels
detail PassiefBouwblok
omhoog
beton begane grondvloer
heien
situatie
noordwest
noordoost
zuidoost
zuid
zuidoost
 


delen:
facebook
twitter
linkedin

jj oosterwold

in aanbouw


Het eerste project van bak architectuur in Almere Oosterwold kenmerkt zich door een iets andere stijl dan bak architectuur gewoon is.
Lees hier meer over Almere Oosterwold. >

Dit project is in een vruchtbare samenwerking met de opdrachtgevers tot stand gekomen; een stel waarvan beide partners een duidelijk andere stijl voor ogen hadden. Het ontwerp formuleert voor beiden een antwoord dat niet afdoet aan hun wens, terwijl het tegelijk uitstijgt boven hetgeen zij in eerste instantie in het hoofd hadden.

De woning bestaat uit twee rechthoekige volumes die als het ware uit elkaar zijn geschoven om een overdekte entree en een overdekt terras te creŽren, en tegelijk de kantoorruimte voor het tegenoverliggende bedrijf apart van het huis te situeren. Een luifel langs het hele huis bindt de volumes samen. Deze vorm komt terug in de kap. Hierdoor krijgt de woning een vorm die doet denken aan de villa's van Frank Lloyd Wright.

De plattegrond is vrij traditioneel opgezet met de woongedeeltes aan de Zuidzijde, die de grote grondoppervlakte overzien. De luifel zorgt ervoor dat de zomerwarmte buiten blijft. Op de verdieping bevinden zich vier slaapkamers, de badkamer en een ruime technische ruimte die ook fungeert als wasruimte. De kap met een even grote overstek als de luifel zorgt ervoor dat de zomerwarmte ook op de bovenverdieping buiten blijft.

De woning is opgetrokken met PassiefBouwblokken; EPS-elementen van 400*1000*245mm (b*l*h) bestaand uit twee schillen waartussen beton wordt gestort. De buitenste EPS-laag van 200mm heeft een isolatiewaarde Rc=9, vandaar de naam PassiefBouwblok. De buitenschil bestaat uit metselwerk uit de Magistrada-serie van Wienerberger. We hebben gekozen voor de lange stenen in een uitvoering zonder stootvoegen. Het metselwerk wordt onderbroken door betonnen banden om de horizontale geleding te benadrukken.

Energie wordt opgewekt met een warmtepomp in combinatie met zonnecollectoren met water en PV-panelen. De riolering wordt geregeld met een helofyten systeem. De woning wordt verwarmd en eventueel gekoeld met een vloerverwarmingsysteem.

De uitstekende isolatie, het vloerverwarmingssyteem en de warmtepomp met twee typen zonnecollectoren zorgen voor een energievraag van bijna nul.