bestaand vooraanzicht
nieuw vooraanzicht
bestaand achteraanzicht
nieuw achteraanzicht
lamellen
nieuw achteraanzicht
nieuw achteraanzicht
 


delen:
facebook
twitter
linkedin

eemdijk

opgeleverd


Een bestaande twee-onder-één-kap woning voldeed niet aan de eisen die de opdrachtgevers stelden aan de woning die zij kochten. Ze wilden op alle verdiepingen uitbreiden om zowel de ruimte als de plek ten volste te benutten.

Op de begane grond is de uitbreiding een L-vormige volume met een eigen vormgeving waardoor een sterk contrast ontstaat tussen het nieuwe deel en het oude deel. De verdiepingen zijn traditioneler uitgebouwd, in de vormen van de bestaande woning. Wel zijn de volumes op de verdiepingen afgewerkt met een aantal dezelfde materialen, wat de relatie tussen de nieuwe volumes versterkt en het contrast met de bestaande bebouwing benadrukt.

De uitbreiding op de begane grond grijpt als een L het bestaande huis vast. Hierin bevinden zich een garage en een uitbreiding van de woonkamer en keuken. De oorspronkelijk dichte keuken is met de uitbreiding verbonden door een doorbraak. De achtergevel van de begane grond, pal op het Zuiden, is vrijwel helemaal open naar het fenomenale uitzicht op een natuurgebied. De gevel langs een openbaar pad is verlengd om meer privacy te creëren. Dit is tevens een aanleiding voor de luifel om de zomerwarmte buiten te houden.

Op de verdieping is een deel van de kap aan de achterzijde doorgezet waarin de badkamer is uitgebreid. Een doorbraak maakt van twee kamers één.

De zolder is door een nokverhoging bruikbaar gemaakt als verblijfsruimte, waarbij. het middenspant wordt opgevangen door een houten kolom en HSB-wand.

De begane grond en badkamer zijn voorzien van laagtemperatuur vloerverwarming, aangesloten op een nieuwe efficiënte ketel. De uitbreidingen zijn opgetrokken uit houtskeletbouw met een lage CO2 voetafdruk en de ingrepen hebben een energiebesparing tot gevolg, ondanks het vergroten van het volume.
Door de uitbreidingen heeft de woning weer de gezochte, duurzame, ruimtelijke kwaliteit die aansluit op de wensen van deze tijd.